- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
Colecții
Colectiile muzeale de stat sau particulare, fondurile personale sau arhivele personale, farmaciile-muzeu, casele memoriale, bibliotecile medicale, care detin carti vechi de patrimoniu, toate sunt surse valoroase de informatii, dar mai ales sunt dovezi concrete ale istoriei breslei noastre.
Farmacia secolelor trecute era si pe teritoriul romanesc, un spatiu elitist, detinut de proprietari bogati, licentiati, educati si cultivati. Farmacistii se aprovizionau din marile capitale ale lumii, unde calatoreau des, erau la curent cu ultimul stil in materie de mobilier farmaceutic, de vase si ustensile. Toate erau fabricate in apusul Europei, in sectii specializate. Erau lucrate in stilul artistic al epocii, adaptat la specificul farmaceutic, iar maniera definea perioada sau zona geografica de unde proveneau. Rafinamentul estetic trebuia sa induca respect si incredere, dar si seninatate si armonie, caracteristici ale starii de sanatate. Farmacia definea si un spatiu cultural.
Peretii oficinelor erau acoperiti cu tablouri de valoare, recepturile aveau un mobilier specific, bogat ornamentat. Obiectele de uz farmaceutic erau creatii artistice de valoare. Vasele care contineau medicamente erau executate din materiale diverse si scumpe, sticla transparenta sau colorata, dupa cum o cerea natura chimica a continutului, ceramica glazurata, lemn sau portelan fin. Etichetele, lucrate de artisti, erau adevarate opere de arta. Chiar si celelalte ustensile erau impodobite cu elemente decorative. Mojarele erau din portelan, piatra sau bronz. Balantele farmaceutice, cumpenele de mana, piulitele, toate aveau ornamentatii diverse. Aratand astfel, farmaciile erau si locuri de intalnire pentru elitele medicale ale oraselor sau locuri sacre, in care nu se putea comite vreo necuviinta.
Asa stand lucrurile, putem afirma, fara a gresi, ca un muzeu sau o colectie de istoria farmaciei poate induce aceleasi emotii estetice ca un muzeu de arta. Cand vizitatorul este un specialist, un farmacist, nu neaparat un farmacoistoric, el va gasi cu siguranta ceva care sa-l uimeasca sau sa-l incante.
In celelalte tari europene, obiectele vechi, cu valoare estetica si documentara, sunt declarate obiecte de patrimoniu, proprietati culturale ale umanitatii si sunt expuse in folosul educatiei in general si al istoriei in special. Li se rezerva un loc de cinste, asa cum il merita.
La noi in tara, din cunostintele pe care le avem, colectiile care se afla in proprietatea statului sunt in numar de 21: la Bucuresti, Cluj, Sibiu, Craiova, Iasi, Timisoara, Galati, Braila, Focsani, Sighisoara, Oravita, Pitesti, Brasov. Unele dintre acestea sunt expuse in cadrul unor mari muzee de istorie, cum sunt colectiile din Cluj si Sibiu, Brasov, Braila, Constanta sau mai mici, Sighisoara, Mangalia, Focsani, Roman ori in muzee judetene. Altele sunt adapostite in spatiul unor institutii de stat, cum ar fi cel de la Facultatea de Farmacie din Bucuresti sau Iasi, Institutul de Igiena si Sanatate Publica, Bucuresti, fostul depozit de medicamente al Banatului, fostul Oficiu Farmaceutic Galati. Exista si farmacii muzeu, ca aceea de la Biertan, judetul Mures sau in comuna Tomsani (Prahova) si exista cu siguranta multe altele despre care nu avem inca cunostinta. Unele dintre colectii le gasim in localul unor farmacii, bunaoara Farmacia 40 din Bucuresti sau in case memoriale cum este cea de la Braila, din casa memoriala a farmacistului C. C. Hepites.
Existenta unui numar mare de colectii de istoria farmaciei sau de istoria farmaciei si medicinii in toata tara, in conditiile avantajelor unui spatiu virtual, mult mai generos si cu accesibilitate optima, ne-ar permite sa facem cunoscute pe aceasta cale cat mai multe colectii de istoria farmaciei din Romania sau obiecte farmaceutice vechi aflate in posesia unor persoane particulare si astfel sa compunem un muzeu national unic de istoria farmaciei, un muzeu virtual. Speram ca acest site sa constituie un portofoliu virtual al tezaurului farmaceutic national, in care sa se regaseasca cat mai multi donatori.
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți