- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
Grecu – Cluj
IOAN GRECU
n. 1919 -comuna Copacel, (fostul) judet Fagaras
A fost al 2-lea Presedinte al SRIF (1994-1998).
Profesor Doctor Docent, Farmacist, Colonel in rezerva IOAN GRECU
Din 1949 pana in 1985 si-a desfasurat neintrerupt activitatea la Facultatea de Farmacie din Cluj.
A pus bazele disciplinei de Chimie Anorganica la Cluj si a fost primul dascal al acestei catedre nou infiintate (1950).
Detine premiul «Victor Babes» al Academiei Romane pe anul 1987.
A fost decorat cu numeroase medalii si recompensat cu diplome de onoare si excelenta.
A fost desemnat «Man of the year» de catre «American Biographical Institute» in 2008.
A fost inclus si nominalizat in editiile 5, 6, 7, 8 ale enciclopediei americane «Who’s who in the World».
Datorita interesului pe care l-a manifestat fata de istoria farmaciei, s-a numarat printre membrii fondatori ai Societatii Romane de Istoria Farmaciei.
Intre 1991-1994 si 1998-2004 a indeplinit functia de Vicepresedinte al Societatii Romane de Istoria Farmaciei.
Intre 1994—1998 a fost Presedintele ei.
Din 2009 este Presedinte de Onoare.
Detine medalia «Prof. Dr. Alexandru Ionescu-Matiu», clasa I.
BIOGRAFIE
A crescut intr-o familie tipica de intelectuali ai satului ardelean. Tatal sau era profesor in satul Copacel, asezat pitoresc la poalele Muntilor Fagarasului. Educatia primita de acasa se baza pe valorile morale traditionale: cultul muncii, corectitudine si disciplina, credinta nemarginita in Dumnezeu.
A urmat liceul la Fagaras.
In anul 1938 intra la Facultatea de Farmacie din Bucuresti, dupa ce va fi fost admis in acelasi an la Academia Nationala de Educatie Fizica tot in Bucuresti.
A ales sa studieze farmacia (1938-1943) iar in 1940, pe cand era in anul II de studiu, promoveaza concursul de admitere la Institutul Sanitar Militar din Bucuresti.
In martie 1944 a fost repartizat la Spitalul Militar din Timisoara, dar inainte sa se prezinte la primul sau loc de munca a asistat la bombardamentul devastator al Bucurestiului din 4 aprilie 1944, apoi a fost mobilizat in Armata a IV-a Romana care lupta in Ucraina.
Astfel, ca sublocotenent-farmacist participa la razboi si asista la importantele evenimente ale vremii: retragerea armatei romane din Transnistria, ocuparea Basarabiei de catre trupele sovietice, refugierea populatiei din Basarabia spre Moldova.
Dupa armistitiul incheiat intre Romania si aliati, eveniment care il surprinde la Ramnicu-Sarat, este martor la dezarmarea si degradarea Armatei Romane si la jefuirea militarilor sai de catre Armata Rosie si tiganii din oras.
Din 1945 pana in 1948 urmeaza cursurile Facultatii de Stiinte din Cluj, sectia chimie, obtinand astfel si diploma de chimist.
Din casatoria sa cu prof. de chimie Florica Popoviciu din Beius-Bihor a avut doi copii, Radu, (violonist) si Daniela (medic stomatolog).
A trait marea durere de a-l pierde pe Radu in anul 2008.
Activitatea profesionala
In timpul activitatii sale profesionale a practicat ca farmacist militar o serie de specializari ale farmaciei militare, de la farmacie clinica la depozit de medicamente, dar cea mai indelungata activitate profesionala va fi aceea de dascal la Facultatea de Farmacie din Cluj.
Isi incepe cariera la Timisoara, ca farmacist-sef la farmacia Spitalului Militar in 1944.
Va mai profesa ca farmacist practician la Cluj, Targu-Mures si Alba-Iulia, la spitalele militare din aceste localitati, dar si ca sef de sectie la Depozitele de Medicamente si Materiale Sanitare ale Armatei la Cluj si Alba-Iulia.
In august 1956, cu gradul de locotenent-colonel si functia de farmacist superior este trecut in rezerva.
Activitatea sa de dascal incepe la Facultatea de Farmacie din Cluj, unde va urca progresiv treptele devenirii universitare.
Va fi, pe rand, asistent universitar la Catedra de Industria Medicamentului, din 1949, apoi asistent universitar, sef de lucrari, conferentiar si profesor la Catedra de Chimie Anorganica, pe care a funadamentat-o si a condus-o din 1950 pana in 1985, anul retragerii sale din invatamant.
In 1971 a obtinut titlul stiintific de doctor docent in stiinte.
Intre 1998-2004 a revenit printre dascali la Facultatea de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii din Oradea, ca profesor asociat.
A fost «inca un dascal sever, foarte sever chiar, dar drept, cinstit si obiectiv, care in indelungata sa activitate cu studentii si colaboratorii, cu trecerea timpului, a devenit tot mai intelegator, mai tolerant, fara a cobori vreodata sub limita admisa a notiunii de OM», dupa cum se caracterizeaza el insusi, cu mandrie profesionala, in autobiografia sa [p. 17].
Activitatea stiintifica
Activitatea sa in cercetare s-a concretizat in 220 de lucrari stiintifice cu caracter fundamental si aplicativ, publicate sau comunicate in tara si in strainatate.
In calitatea pe care a avut-o de deschizator de drumuri in chimia anorganica la Facultatea de Farmacie din Cluj, este autorul a o serie de cursuri litografiate si caiete de lucrari practice pentru uzul studentilor.
Interesant este faptul ca la scurte perioade de timp, reactualiza cursurile si caietele de lucrari si le retiparea in noua forma, pentru a le aduce la nivelul stiintific al momentului.
A tiparit 14 monografii in care sintetizeaza studiile sale in chimia anorganica si chimie aplicata la substante medicamentoase si medicamente, studii in domeniul biodisponibilitatii si stabilitatii medicamentelor.
Pentru cartea sa «Stabilitatea medicamentelor», publicata la Editura Medicala, a primit premiul «Victor Babes» al Academiei Romane in 1987.
A fost decorat cu numeroase medalii si recompensat cu diplome de onoare si excelenta.
A fost desemnat «Man of the year» de catre «American Biographical Institute» in 2008.
A fost inclus si nominalizat in editiile 5, 6, 7, 8 ale enciclopediei americane «Who’s who in the World».
Este considerat o personalitate in domeniul chimiei anorganice si o figura proeminenta a invatamantului farmaceutic romanesc.
Prof. I. Grecu si Societatea de Istoria Farmaciei
A sustinut si a publicat lucrari in domeniul istoriei farmaciei inainte si dupa infiintarea SRIF.
A prezentat o serie de comunicari in cadrul reuniunilor nationale de istoria farmaciei si a colocviilor internationale de istoria farmaciei.
A fost ales Presedinte al Societatii Romane de Istoria Farmaciei (1994-1998) dupa retragerea Prof. Martian Cotrau.
Inainte de aceasta a fost Vicepresedinte de la infiintarea societatii din 1991, pana in 1994.
Va fi din nou vicepresedinte din 1998 pana in 2002.
Din 2009 este Presedinte de Onoare al SRIF.
A ales din istoria farmaciei subiecte pentru cateva din cartile sale:
«Societatea de Istoria Farmaciei», scrisa in colaborare cu Ghe. Mermeze si publicata la Editura Imprimeria de Vest, Oradea, 1999.
«Farmacia si Societatea de Istoria Farmaciei de-a lungul vremii», de aceiasi autori, publicata la Editura Universitatii din Oradea in 2005.
«Figuri de farmacisti romani», 2009, Editura Universitatii din Oradea la care colaboreaza cu Ghe. Mermeze si Anca Maria Negru.
A participat cu comunicari la Reuniunile Nationale de Istoria Farmaciei, la Bucuresti in 1992, la Pitesti in 1993, Bucuresti in 1994, Bucuresti in 1995, la Oradea in 1997, Bucuresti, 1999, in 2004 la Braila, in 2005 la Iasi, in 2006 la Brasov, la Campulung Muscel in 2007.
A participat cu comunicari la al 3-lea Colocviu International de Istoria Farmaciei de la Targu-Mures in 2008.
La finalul prestigioasei si indelungatei sale cariere de dascal, de 36 de ani, va spune in memoriile sale cu mandrie profesionala: «desi am fost socotit ca unul dintre cei mai severi si pretentiosi dascali ai Facultatii de Farmacie din Cluj, le-am spus ca asprimea a insemnat afectiunea mare pe care o aveam in cadrul pregatirii lor profesionale pentru activitatea de farmacist, profesiune care nu admite decat cadre fruntase».
Va fi pentru istoria SRIF cel de al doilea Presedinte al ei si un istoriograf autentic, autor de carti de istoria farmaciei, lucrari metodice, riguros stiintifice, carti de capatai pentru urmasi.
Bibliografie
XXX- Profesorul Ioan Grecu la 90 de ani, Cluj-Napoca, Editura Todesco, 2009. p.17, 18.
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți