- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
Familii de Farmaciști
Familia Vorel, asa cum apare in manuscrisul lui Constantin Vorel
«Istoria pe scurt a Farmaciei si Laboratorului Vorel»

FARMACISTUL LASCAR VOREL – fotografie preluata din materialul documentar, cartea lui Pincu Pascal Pagini din istoria farmaciei nemtene. Lascar Vorel a fost proprietar al farmaciei Vorel din Piartra Neamt, pe care a condus-o intre 1875 si 1902. Este fiul lui Anton Vorel, care, la randul sau a condus farmacia intre 1831 si 1860
Istoria dinastiei de farmacisti Vorel, este legata de infiintarea primei farmacii in Piatra Neamt. La 26 mai 1825 este deschisa prima spiterie din oras, confirmata prin hrisovul domnitorului Ioan Sandu Sturdza. Hrisovul consemneaza ca da dreptul de a deschide spiterie unui anume Iacob Borocinschi. Acesta era originar din Cernauti, Bucovina. Dar el nu era farmacist cu diploma, de aceea se si vorbeste de «spiterie» (termen folosit pentru o farmacie condusa de un spiter-farmacist fara diploma). La acea vreme, Iacob Borocinschi avea numai 21 de ani.
De la acesta se pare ca a cumparat Anton Vorel.
Manuscrisul lui Constantin Vorel, ultimul farmacist al familiei, fiul lui Lascar Vorel, cel care era, la randul sau fiul lui Anton, consemneaza ca «Farmacia Vorel din Piatra Neamt, a functionat pe baza a doua hrisoave domnesti: Hrisovul lui Iona Sandu Sturza voda din 25 mai 1825» si «Hrisovul lui Mihai Surza voda (1840 decembrie 17), prin care se intareste stapanirea farmacistului Anton Vorel asupra farmaciei din Piatra».
Mai departe, manuscrisul vorbeste despre «Farmacia Vorel sub conducerea farmacistului Anton Vorel (1831-1860)».
Potivit lui Constantin Vorel, primul membru farmacist al acestei familii a fost Anton, cel care poseda «diploma de farmacist emisa de Faculatea din Wiena». Aceasta diploma era datata din 1820 si era redactata in limba latina. In continuare, aflam ca in 1823, el se afla la Piatra, unde practica farmacia si medicina si era si consul austriac. In 1831, farmacia lui Iacob Borocinschi, trece in stapanirea lui Anton Vorel, care abia apoi primeste intarirea domneasca, mentionata mai sus si datata din 1840.

FARMACISTUL CONSTANTIN VOREL – fotografie, preluata din materialul documentar, cartea lui Pincu Pascal Pagini din istoria farmaciei nemtene. Constantin Vorel a fost fiul lui Lascar Vorel, proprietar al farmaciei Vorel din Piartra Neamt. El va conduce farmacia intre 1909-1949
In 1847, pe 27 mai, povesteste Constantin, in Piatra Neamt, izbucneste un incendiu de proportii, care afecteaza si localul farmaciei lui Anton, care arde «pana la pamant». Arde si arhiva si de aceea, acest eveniment va afecta informatiile despre inceputurile farmaciilor Vorel. Constantin, insusi deplange daunele provocate de catastrofa, mai ales asupra istoriei, care a pierdut documentatie, hrisoave, corespondenta veche si mai ales aparatura, care putea sa ofere atatea informatii de valoare «nemarginita», generatiilor urmatoare. Constantin spune, ca a aflat aceste lucruri din povestirile tatalui sau, care la randul lui le cunostea de la farmacistul Carol Vorel din Falticeni.
Dar Anton Vorel isi va reface averea incet, incet pana in 1860, cand moare si este inmormantat in cimitirul Romano-Catolic din Halaucesti, jud. Roman.
La moartea lui Anton, Lascar, fiul sau, avea numai 9 ani, asa ca administrarea averii este incredintata lui Carol Vorel din Falticeni, fratele lui Anton. In perioada copilariei lui Lascar, farmacia este «arendata» unor alti farmacisti, cel mai cunoscut fiind farmacistul F. Votsch. Lascar Vorel studiaza farmacia la Viena si obtine titlul de «Magistru in farmacie», cu diploma din 1874. El obtine in tara certificatul de libera practica si titlul de licentiat in farmacie. In 1875, vine la Piatra, se prezinta unei comisii, care ii verifica actele si ii recunoaste titlul. Dar el nu ia imediat in primire farmacia tatalui sau, ci lucreaza la farmacia unchiului sau din Falticeni, ca licentiat, pentru a invata meserie, credem noi. Abia in 1878, dupa ce se va insura, va prelua farmacia de la Piatra, mostenirea sa de familie. Din cele scrise de Constantin in manuscris, Lascar Vorel va conduce farmacia intre 1875 si 1902.
Lascar participa dinamic la viata culturala a orasului. Era membru activ a societatii stiintifice si literare «Gh. Asachi», unde tinea prelegeri dese ori. Moare in 1902, la numai 52 de ani si va lasa un carnet in care fiul sau, Constantin, autorul manuscrisului gaseste formula «Ceaiului Carpatilor Vorel » si formula «Bomboanelor pectorale».
Constantin Vorel urmeaza facultatea de farmacie la Bucuresti, iar la moartea tatalui sau era elev in primul an de practica. Farmacia ramane in grija unui farmacist diriginte, Frederic Koch, care continua sa-i completeze educatia farmaceutica inceputa, din fericire, de tatal sau, cand inca mai era in viata. In 1910, el preia farmacia sub firma «Lascar Vorel succesor». In anul 1910, pune bazele «Laboratorului Vorel» de mai tarziu. In data de 1 ianuarie, 1928, ne mai povesteste Constantin, el schimba denumirea firmei, care devine «Farmacia Vorel societate in nume colectiv Fratii Vorel & Zachman». De aici inainte, Constantin, eliberat de o parte din activitate, se va concentra mai mult catre Laboratorul Vorel, care va castiga, sub coordonarea sa, renume si popularitate.
Constantin Vorel si Vasile Zachman, farmacist si el, conduc impreuna farmacia pana in 1949, anul in care atat farmacia cat si laboratorul vor fi nationalizate
«Documentele familiei Vorel-manuscris Constantin Vorel»
Am preluat manuscrisul din lucrarea farmacistului Pincu Pascal, «Pagini din istoria farmaciei nemtene».
Pincu Pascal, membru al Societatii Romane de Istoria Farmaciei (SRIF) si a societatii barceloneze Societat d’Amics de la Història i de la Ciència Farmacèutica Catalana (SAHCFC) s-a nascut in 1942 si a absolvit Facultatea de Farmacie din Iași in 1967. Fiind de loc din Piatra Neamt s-a ocupat de istoria farmaciilor de aici si in mod special de istoria familiei de farmacisti Vorel.
Bibliografie
PASCAL Pincu- Pagini din istoria farmaciei nemtene, Casa de Editura Panteon, 1995, p. 144-148.
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți