- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
Prezentarea colecției – Obiecte
DIN PATRIMONIUL COLECTIEI MUZEALE „CONF. DR. FARM. ZISI St. FARSIROTU”
Patrimoniul Colectiei „Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu” este constituit din peste 2000 de obiecte care ilustreaza diferite aspecte legate de invatamantul si practica farmaceutica. Ele pot fi sistematizate si grupate tematic.
Fondul documentar contine in jur de 1000 titluri de albume, carti de specialitate si periodice in limba romana si limbi straine, farmacopeea romana I-X si cea Speciala a lui C. Kolo), farmacopei straine, din secolele XIX si XX, cursuri datand din secolele XVIII-XX, diplome de absolvire a studiilor de farmacie, unele dintre ele purtand semnatura lui Carol Davila, fotografii si arhive personale care au apartinut unor nume importante din domeniul medico-farmaceutic, diverse alte documente.
Fondul vaselor farmaceutice cuprinde piese din portelan, ceramica smaltuita, sticla si lemn. Lucrate in ateliere din tara sau strainatate, aceste recipiente aveau atat functie practica cat si estetica. Cateva dintre ele poarta marca atelierului producator, fapt care le mareste valoarea patrimoniala. Cel mai adesea, etichetele sunt un element cu rol decorativ important.
Fondul aparaturii farmaceutice grupeaza diferite obiecte utilizate in operatiunile de preparare a medicamentelor: mojare, balante, cumpene, mori de zdrobire a radacinilor, prese pentru obtinerea sucurilor vegetale, aparate de comprimat, forme de turnat bujiuri si supozitoare, etc. Acestea erau utilizate in activitatea manufacturiera care, timp de veacuri, s-a desfasurat dupa legile unei adevarate „arte farmaceutice”.
Fondul de arta decorativa este reprezentat de tablouri si busturi ale unor personalitati din domeniul farmaceutic, piese de mobilier realizate intr-un atelier din Londra precum si obiecte de arta decorativa create de farmacisti in cadrul preocuparilor extraprofesionale.
Pe langa valoarea patrimoniala intrinseca, obiectele din Colectia „Conf. Dr. Farm. Zisi Farsirotu” reprezinta si o importanta baza documentar-didactica pe care studentii nostri, alaturi de cadre didactice indrumatoare, au oportunitatea de a o cunoaste si valorifica.
[Material extras din lucrarea, – Creatori de muzee si colectii muzeale de istoria farmaciei in Romania si relatii internationale. Conf. Dr. Farm. Z. St. Farsirotu la 95 ani -– TotalPrest, Bucuresti, 2010, (190 p), Autori. Carata Ana, Stancu Emilia];
09.08.2013
Prof. Dr. Farm. Ana CARATA Presedinte de Onoare SRIF,
Asist.univ. Dr. Farm. Emilia STANCU
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți