- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
Gânduri, de Elena Butnaru
Ganduri,
Profesor Doctor Docent Martian Cotrau (1923 – 1998)
Martian Cotrau s-a distins si ca cercetator, de-a lungul carierei sale elaborate.
Profesorul Martian Cotrau s-a nascut la 31 august 1923 satul Fizis judetul Bihor si s-a stins din viata in ziua de 7 aprilie 1998.
Profesorul Martian Cotrau in anul 1942 a absolvit Liceul „Samuil Vulcan” din Beius, iar in anul 1947 Facultatea de Farmacie Bucuresti.
Dupa terminarea Facultatii de Farmacie si dupa un scurt popas ca farmacist la Spitalul „Panduri” din Bucuresti, profesorul Martian Cotrau s-a stabilit definitiv la Iasi, functionand cu rezultate de exceptie, succesiv sau in paralel, la Institutul Medico-Legal, Sanepid si Institutul de Igiena, pe de o parte si Facultatea de Farmacie, pe de alta parte.
Profesorul Martian Cotrau promoveaza prin concurs toate treptele universitare. Sustine doctoratul la Bucuresti in 1967, docenta la Iasi in 1974, iar in 1997, dreptul de a conduce doctorate.
Profesorul Martian Cotrau si-a dedicat intreaga activitate didactica Disciplinei de Toxicologie pe care a slujit-o cu daruire si profesionalism punandu-si amprenta valorii sale de exceptie. Dotat cu un talent didactic desavarsit, de o inteligenta sclipitoare, cursurile sale ies din tiparul obisnuit, fiind adevarate prelegeri.
S-a remarcat ca un bun pedagog, cu mare audienta la studenti care erau captati de modul de predare si prezentare a unei specialităti destul de aride. Profesorul a publicat in diverse edituri 17 carti didactice intrate in circuitul profesiei careia i s-a consacrat.
In activitatea didactica a profesorului au fost incluse si cursurile de Istoria Farmaciei si cele de Merceologie si Estetica Farmaceutica (1980) pe care le-a predat cu acelasi profesionalism exemplar, pana in anul 1993.
Vasta sa cultura, buna cunoastere a unor limbi, capacitatea deosebita de sistematizare si prezentare a materialului documentar i-au permis sa elaboreze lucrari care se vor mentine in fondul de baza al istoriografiei noastre medico-farmaceutice. In 1995 profesorul a publicat monografia „Medicamentul de-a lungul vremii”, lucrare cu caracter enciclopedic.
Rod al pasiunii sale pentru Istoria Farmaciei si al unor intense stradanii a luat nastere o valoroasa colectie de muzeu, insumand carti si obiecte adunate de profesor cu rabdare si perseverenta.
Cadru didactic de inalt prestigiu si om de cultura recunoscut, Profesorul a scris peste 200 de lucrari stiintifice cu tematica axata pe toxicologia analitica, alcoolism, toxicologie alimentara, toxicologie legala, toxicologia medicamentului.
Profesorul a participat cu lucrari stiintifice la congrese, reuniuni si simpozioane internationale desfasurate la: Praga, Freiburg, Paris, Yalta, Plovdiv, San Francisco s.a.
Activitatea sa a fost apreciata nu numai in tara, ci si peste hotare, unde s-a inscris ca un ambasador al realizarilor toxicologice romanesti.
Ca o recunoastere a meritelor sale profesorul Martian Cotrau a fost ales membru in mai multe societati si organisme nationale si internationale, dintre care citam:
- · Membre correspondant étranger de l’Académie Nationale de Pharmacie (Paris – 1986);
- · Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania (1991);
- · Membru in comitetul provizoriu din partea tarilor est-europene al Asociatiilor Facultatilor de Farmacie si Industriei Farmaceutice din Europa (Paris – 1992);
- · Titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universitatii de Stat de Medicină „N. Testemitanu” din Chisinau (1994);
- · Titlul de membru de onoare al corpului didactic de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, Iasi (1997).
Ca decan al Facultatii de Farmacie (ianuarie 1990 – septembrie 1993), profesorul Martian Cotrau a reusit sa imbine in mod fericit problemele didactico-stiintifice cu cele administrative.
In calitate de primul presedinte al Societatii Romane de Istoria Farmaciei (1991-1994) a condus primele reuniuni nationale, a semnat corespondenta cu strainatatea, a creat cercul celor peste 30 de farmacisti ieseni din cadrul Societatii, a indrumat cadre didactice tinere sa participe cu lucrari. Participarea sa la congrese internationale l-au facut cunoscut in randul farmaco-istoricilor din lumea intreaga si anume: congresul de la Praga (1991), Chisinau (1994), Paris (1995).
Contributiile sale stiintifice, constituind repere inedite, il înscriu ca un distins cercetator intre figurile luminoase care si-au inchinat viata progresului scolii medico-farmaceutice in ansamblul ei.
Profesorul Martian Cotrau a fost un OM care, prin inteligenta, munca si daruire, a inscris o pagina stralucita in istoria invatamantului farmaceutic universitar romanesc. Profesorul Martian Cotrau ramane un exemplu pentru generatiile viitoare de farmacisti. In inima si mintea mea va trai vesnic.
Prof. dr. Elena Butnaru
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți