- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
In memoriam Ionescu Stoian
Redactori:
Graziella BAICU
Micaela GHITESCU IONESCU-STOIAN
Honorius POPESCU
George Dan MOGOSANU
In memoriam Prof. dr. doc. farm. Petre Ionescu- Stoian (1909-1985) (Ed. Sitech Craiova 2009)
Cartea pe care o descriem, este o publicatie memorialistica, gen cvasi-beletristic, devenit familiar si in lumea farmaceutica si practicat cu ocazia diferitelor anivesari sau comemorari.
“Memorialistica presupune o viziune mai exacta, o perspectiva veridica asupra evenimentelor evocate”, afirma Dimitrie Pacurariu.
Acest volum omagial, aparut sub ingrijirea atenta a dr. George Dan Mogosanu, cuprinde cateva pagini de biografii documentare, dar si altele pline de lirism, in care cei care l-au cunoscut mai bine pe distinsul savant, prof. Petre Ionescu-Stoian, personalitate impunatoare a farmaciei romanesti si universale, isi deapana amintirile. Desi a vazut lumina tiparului in 2009, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nastere, cartea publica de asemenea necrologuri si memorii scrise dupa moartea sa, in 1985 sau 1986, aparute in diverse publicatii. Sunt randuri care pastreaza si transmit la randul lor si acum emotia si regretul, sub impulsul carora au fost scrise.
Amintim, in doua cuvinte cititorului cartii, ca prof. dr. doc. farm. Petre Ionescu-Stoian a devenit licentiat al Facultatii de Farmacie din Bucuresti in anul 1934 si doctor in stiinte in anul 1941. A predat la facultatea de farmacie din Bucuresti si Cluj. A fondat, organizat si condus, din 1956, Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului si Cercetari Farmaceutice timp de 20 de ani, aducandu-l la cel mai inalt nivel stiintific din existenta lui. Dupa disparitia ilustrului director, institutul i-a purtat numele. A fost presedintele Comisiei Medicamentului si promotorul farmacovigilentei pe plan mondial. A fost expert pentru controlul Medicamentelor in in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). A fost presedintele Comitetului Farmacopeei Romane. Sub coordonarea sa au fost editate farmacopeele romane editiile a VII-a, a VIII-a si a IX-a. A fost redactor responsabil al prestigioasei reviste Farmacia intre 1967-1973. A fost membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, membru corespondent al Academiei de Farmacie din Paris, membru corespondent al Academiei Regale de Farmacie din Spania, membru strain al Societatii Franceze de Istoria Farmaciei, membru de onoare al Societatii Poloneze de Farmacie, membru activ al Academiei de stiinte al Statului Illinois-SUA, presedinte al Societatii de Farmacie din USSM si presedinte al Sectiei de Stiinte Farmaceutice.A fost inca un exponent de marca al farmaciei militare romanesti, ocupandu-si locul cuvenit in aceasta galerie monumentala, alaturi de Davila, Francisc Prujinschi, G. Grintescu, Alexandru Ionescu-Matiu, si mai tarziu, Ioan Grecu. Cand s-a retras din armata avea gradul de colonel. Este autorul a 140 de lucrari stiintifice, abordand domenii stiintifice variate, tehnica farmaceutica, microbiologie, biochimie, farmacologie, farmacoistorie.
Am aflat din paginile cartii, cat de cunoscut era profesorul pe plan mondial, dupa numarul mare de scrisori de condoleante, pagini emotionante de apreciere si amintiri frumoase, trimise din toate colturile lumii la moartea sa.
Am remarcat capitolul „Franturi biografice”, „Elev la Liceul din Gaiesti”, scurta autobiografie a profesorului. Scrisa cu mare modestie, am spune cu discretie, autobiografia nu ne aduce prea multe amanunte din viata sa personala, ci numai amintiri dragi si laude la adresa profesorilor din liceul dr. Angelescu. Mai multe aflam de la fratele sau mai mic, Vasile Mindu, din „Amintiri despre fratele meu”. Inca din din copilarie, Stoian avea inclinatii organizatorice, era constiincios, punctual, ordonat in toate si foarte atasat alor lui, orfani de razboi, ramasi fara capul familiei, cazut in primul razboi mondial. Mai tarziu si fratele cel mic, Petcu, va pieri in lupta, de aceasta data, in al doilea razboi mondial. Aflam ca cel mai mare dintre frati iubea fotbalul si pescuitul si petrecea pe lac putinele ore de relaxare, pe care si le ingaduia. Fusese casatorit si a crescut singur pe fiul sau Alexandru. A fost popular si modest toata viata. Nu si-a uitat niciodata nici familia, nici originea. A iubit adevarul si respectul fata de oameni.
Profesorul devine mai generos cu detaliile despre sine insusi, cand vine vorba despre pasiunea lui, munca stiintifica. In capitolul autobiografic „Amintiri din armata”, „aventura” sa stiintifica este povestita cu intensitate, cu o anume bogatie de trairi si sentimente. Printre altele, aflam dintr-o singura fraza, parca scrisa in treacat, ca motivul plecarii sale de la Bucuresti, la Cluj, a fost o neintelegere cu un loctiitor politic. De notat este curajul afirmatiei facute, probabil, in anii ’70 sau ’80.
Paginile de amintiri si evocari, sunt scrise de personaje alese, nume binecunoscute in lumea farmaceutica romaneasca, in ordine aleatorie, Ioan Grecu, József Spilmann, Honorius Popescu, Graziella Baicu, Constantin Apreotesei, Constantin Iugulescu, Ion Ban, Ludovic Ádám, Corneliu Baloescu sau de membrii ai familiei: Micaela Ghitescu Ionescu-Stoian.
Alte nume grele din farmacia internationala semneaza scrisori de condoleante, care compun si o colectie valoroasa de corespondenta cu strainatatea, prilejuita de disparitia profesorului: dr. Manuel Ortega Mata, secretar perpetuu al Academiei Regale de Farmacie din Spania, prof. dr. L. Krówczynski (Facultatea de Farmacie din Cracovia), prof. dr. Rudolf Voigt, de la Facultatea de Farmacie din Berlinul de Est, prof. dr. Carl Stainier de la Facultatea de Farmacie din Gand, prof. dr. Edward J. Shellard, „Chelsea”, Londra, prof. dr. Pierre Malangeau, decan onorific al Facultatii de Farmacie din Paris, prof dr. Tomàs Adzet Porrédon , Facultatea de Farmacie din Barcelona, prof. dr. Karoly Zalai, Facultatea de Farmacie din Budapesta, prof. dr. Enrique Otero Aenlle, vicepresedinte al Academiei Regale de Farmacie din Spania, prof. dr. Pushkar N. Kaul, Universitatea din Atlanta, prof. dr. Dale Eric Wurster, decanul Facultatii de Farmacie a Universitatii din Iowa.
In capitolul „Ecouri din presa farmaceutica din strainatate dupa decesul Prof. Dr. doc. Petre Ionescu-Stoian”, aflam unde a fost anuntata disparitia profesorului, in ce tari si in ce publicatii straine: Germania (fosta federala): Pharmazeutische Zeitung, 9 Januar 1986,131. Jahrgang, Nr. ½, p. 73-74. Deutsche Apotheker Zeitung, 17. Oktober 1985, 125. Jahrgang, Nr. 42, pag.2232. Polonia: Farmacja Polska, 1986, vol. 42, no. 8, p. 443-444. Franța: Annales Pharmaceutiques Françaises. Actes de l’Académie Nationale de Pharmacie, Paris, 1985, vol. 43, no.5, p. 527-528. Revue d’Histoire de la Pharmacie. Bulletin de la Société d’Histoire de la Pharmacie, Sept. 1986, 74 e année, tome XXXIII, no. 270, p. 213-214. Spania: Anales de la Real Academia de Farmacia, 1985, vol. LI, no. 3, pag.645. Ciencia & Industria Farmacéutica, Barcelona, Oct. 1985, vol. 4, no. 10, pag. 303. Germania (fosta democrata): Die Pharmazie, Aug. 1986, vol. 41.,no. 8, pag. 612. SUA: Illinois Science News (Newsletter of The Illinois State Academy of Science), July/Sept. 1985, vol. 9, no 4 & 5, pag. 6.
Lucrarea are desigur un continut profund documentar. Are o bogatie anume de informatii cuprinsa in biografiile academice, in listele cronologice de functii si realizari ale profesorului, are, deci, tot ce ne trebuie pentru a compune mental personalitatea complexa a marelui om de stiinta. Dar cuprinde si pagini emotionante din care aflam cat era de admirat si iubit de cei care l-au cunoscut.
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți