- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
Iugulescu – București
CONSTANTIN IUGULESCU
n. 1924 Chitila (Bucuresti)
d. 2006 Bucuresti
Este cunoscut ca parintele si secretarul perpetuu al SRIF
Lect. Univ. Dr. Farm., Colonel in rezerva, Farmacoistoric CONSTANTIN IUGULESCU
In 1991 a initiat si realizat infiintarea Societatii Romane de Istoria Farmaciei.
Dupa infiintare, el s-a preocupat de cresterea prestigiului societatii, organizarea ei dupa modele europene si infratirea cu alte organizatii internationale: Societat d’Amics de la Història i de la Ciència Farmacèutica Catalana (SAHCFC) Barcelona si afilierea la Societatea Internationala de Istoria Farmaciei (Internationale Gesellschaft für Geschichte der Pharmazie). I.G.G.P. isi are sediul la Berlin.
A captat atentia mentorului sau, savantul Alexandru Ionescu-Matiu, cel care ii va incredinta, in mod simbolic, viitorul istoriei farmaciei romanesti.
La randul sau va lasa, dupa moarte, un testament prin care isi va manifesta speranta ca urmasii sai sa pastreze si sa transmita generatiilor urmatoare succesele obtinute de societate in timpul vietii sale.
Arhivele personale Iugulescu constituie sectiunea B, sectiunea de documentare a Muzeului National de Istoria Farmaciei Bucuresti.
BIOGRAFIE
S-a nascut intr-o cazarma la Mogosoaia intr-o familie modesta de militar si va pastra legatura cu armata toata viata.
A urmat cursurile Liceului Militar Mihai Viteazul de la Targu-Mures-Timisoara.
In anii studentiei a studiat, in paralel cu Facultatea de Farmacie civila si Institutul Sanitar Militar «Carol Davila» din Bucuresti.
In acelasi timp, s-a inscris la Facultatea de Filozofie din Bucuresti si a studiat aproape doi ani, dar o boala grea l-a determinat sa renunte. Va ramane preocupat de filozofie, indeosebi de filozofia stiintei si isi va organiza viata si activitatea dupa principiile si rigurozitatea kantiana.
Va alege sa lucreze in provincie pentru a-si menaja sanatatea departe de agitatia capitalei si mai ales pentru a se dedica studiului.
Astfel, va lucra pe rand la Targu-Mures, Sinaia, Constanta, Curtea de Arges, Sebes- Alba, Focsani, Bucuresti.
In 1949, la Bucuresti, se va casatori cu Antonina Chiorescu, fiica de preot refugiat din Basarabia (Regatul Romaniei), infruntand toate neajunsurile cauzate de originea sociala si locul de bastina al sotiei sale, protejand-o multa vreme de armata rusa care ii deporta pe basarabeni in Siberia. Impreuna vor avea doua fiice nascute la Targu-Mures.
Ca militar in armata romana comunista, va purta acest stigmat toata cariera, dar fara regrete si imediat ce lagarul comunist se va destrama va sprijini revenirea, prin cultura, a romanilor basarabeni la fiinta nationala.
A trimis peste granita numeroase colete cu carti in limba romana si a fondat Societatea de Istoria Farmaciei dintre Nistru si Prut.
A participat la aniversarea a 35 de ani de la infiintarea Facultatii de Farmacie a Universitatii de Medicina si Farmacie Nicolae Testemitanu, la Chisinau.
Farmacisti si membrii ai societatii basarabene de istoria farmaciei vor fi, de atunci si pana azi, nelipsiti, oaspeti de onoare, la Reuniunile Nationale de Istoria Farmaciei din Romania.
Activitatea profesionala
In timpul activitatii sale profesionale a cuprins ca farmacist militar o serie de specializari ale farmaciei militare, de la farmacie clinica, la depozit de medicamente sau invatamant mediu si superior de farmacie militara.
In 1975 a obtinut titlul de doctor farmacist la Targu-Mures si a ales subiectul tezei de doctorat din istoria farmaciei militare. Teza este o lucrare «monumentala» [3, p.25] in doua volume si sase sute de pagini.
De altfel, a fost profund devotat armatei, dupa cum va marturisi in autobiografia sa: «am fost un om devotat armatei pana la limita puterilor sale» [3, p.28].
Dar meseria de dascal l-a atras dintotdeauna. Avea sa contopeasca cele doua pasiuni alegand sa predea, intre 1967-1978, ca lector universitar la Scoala Militara pentru Ofiteri de rezerva, medici, farmacisti si economisti si la Scoala de Subofiteri Sanitari din Focsani.

VOLUMUL DIN EPOPEEA SERVICIULUI SANITAR MILITAR IN RAZBOIUL PENTRU INDEPENDENTA ROMANIEI (CU O PRIVIRE ATENTA ASUPRA SERVICIULUI FARMACEUTIC) – coperta
Mai tarziu intre 1975-1978, a predat farmacia militara ca lector universitar la Facultatea de Medicina Militara si la Catedra Militara de la Facultatea de Farmacie din Bucuresti.
Despre vocatia sa de dascal se va spune mai tarziu: «si-a respectat inaintasii, dar a si format generatii de profesionisti» [3, p.49], «s-a daruit pe sine semenilor sai si a reusit sa gaseasca un loc in sufletele lor» [3, p.5].
Isi instruia studentii, elevii si de fapt, sfatuia pe oricine vroia sa-l asculte, ca pe membrii societatii de istoria farmaciei de mai tarziu, cu blandete, bazandu-se pe puterea lui de convingere si pe farmecul pe care il dadea subiectelor pe care le dezbatea cu pasiune. Ca pedagog, el a format generatii de farmacisti militari si subofiteri sanitari, carora s-a preocupat sa le cultive interesul pentru meserie, pentru studiu, pentru cultura in general si sa le fie un exemplu de rigurozitate, integritate si cumpatare.
In 1981 s-a retras din activitatea profesionala.
Profitand de timpul liber castigat, a inceput sa studieze cu asiduitate Arhivele Nationale Centrale din Bucuresti si Arhivele Centrale Militare din Bucuresti si Pitesti, convins ca arhivele sunt sursa principala in aflarea adevarului istoric.
Perioada de timp, care a urmat pensionarii, a fost foarte prolifica pentru activitatea sa stiintifica.
Activitarea stiintifica
A initiat si realizat infiintarea Societatii Romane de Istoria Farmaciei (SRIF) in 13 iunie 1991, apoi s-a preocupat de cresterea prestigiului societatii si de deschiderea ei catre celelalte societati de istoria farmaciei din Europa.
Astfel, prin eforturile sale, SRIF s-a infratit cu Societat d’Amics de la Història i de la Ciència Farmacèutica Catalana (SACHFC) Barcelona si s-a afiliat la Societatea Internationala de Istoria Farmaciei (IGGP) care isi are sediul la Berlin.
A redactat statutul societatii si a facut toate demersurile pentru legalizarea lui.
Din 2003, a fost secretar perpetuu SRIF.
La Societatea Romana de Istoria Farmaciei a organizat majoritatea conferintelor trimestriale si nationale si doua Colocvii Internationale de Istoria Farmaciei, la Cluj, in 1996 si la Bucuresti, in 2002.
In timpul vietii sale, SRIF s-a bucurat pe parcursul manifestarilor sale de participari internationale: Prof. Dr. Francois Ledermann, pe atunci Presedintele Societatii Internationale de Istoria Farmaciei din 1999 pana in 2005, a participat la cea de a X-a Reuniune Nationala de Istoria Farmaciei, in 2001, la Olanesti. Prof. Dr. Klaus Meyer, din Germania, a participat, in 2000, la Reinfiintarea Muzeului National de Istoria Farmaciei.
A coordonat, de facto, organizarea celui de al 36-lea Congres International de Istoria Farmaciei de la Sinaia, Romania (2003) si a fost secretarul congresului.
La aceasta manifestare, numarul oaspetilor din strainatate a fost memorabil.
De-a lungul timpului a fost membru fondator a o serie de societati stiintifice si asociatii profesionale.
Cele mai importante au fost: Societatea Romana de Istoria Farmaciei, Societatea Romana de Medicina si Farmacie Militara, Societatea Romana de Istoria Medicinii si Farmaciei, Societatea de Stiinte Farmaceutice din Romania (SSFR ), Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ofiteri in Rezerva (AMFOR), Societatea de Istoria Farmaciei dintre Nistru si Prut.
A ocupat functia de secretar al mai multor societati si asociatii, congrese si colocvii, reviste de specialitate.
A fost secretar general al Comitetului Roman de Istoria si Filozofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST), (1995-2001), unde datorita relatiei speciale de prietenie si comunicare spirituala pe care a avut-o cu acad. St. M. Milcu (Presedintele CRFST intre 1972-1982 si 1994-1997) a deschis noi oportunitati pentru lumea farmaceutica.
In 1981 a fost secretar al Sectiunii a saptea de Stiinte Medicale la Congresul International de Istoria Stiintei, organizat de Academia Romana, care s-a tinut la Bucuresti.
A fost primul secretar al SSFR (Societatea de Stiinte Farmaceutice din Romania), a carui infiintare a initiat-o si realizat-o impreuna cu Prof. Dumitru Dobrescu. A redactat si legalizat statutul societatii.
A fost secretar in Colegiul de Redactie al revistei «Noesis», publicatie CRIFST, secretar in Colegiul de Redactie al prestigioasei Reviste «Farmacia» si a facut parte din Comitetul Stiintific al Revistei «Galenus».
A fost membru al unor societati internationale: Société d’Histoire de la Pharmacie, Paris, Societat d’Amics de la Història i de la Ciència Farmacèutica Catalana (Barcelona), Internationale Gesellschaft für Geschichte der Pharmazie (Berlin) si Liga de prietenie si colaborare culturala si stiintifica Romania-Franta (Sectia Farmacie-Chimie).
Numeroasele lucrari stiintifice prezentate cu ocazia sesiunilor de comunicari stiintifice, congrese, simpozioane, colocvii si conferinte sau publicate in reviste de specialitate, compun o activitate stiintifica bogata.
O suta dintre diversele sale articolele stiintifice au fost adunate in dosare legate in 13 volume de aproximativ 150 de pagini fiecare. Alte peste 75 de articole publicate si 350 de comunicari stiintifice, facute la sapte congrese internationale si alte manifestari internationale si nationale, la reuniunile nationale de istoria farmaciei si medicinii si la sedintele trimestriale ale SRIF, au fost si ele compactate si toate alcatuiesc Fondul Personal de Arhiva.
A abordat in lucrarile sale subiecte de istoria farmaciei militare si civile, de istoria medicinii, de istoria si filozofia stiintei.
Cele mai multe dintre lucrarile sale, o bogata corespondenta cu farmacoistorici din tara si strainatate si un mare numar de fotografii de importanta istorica, invitatii si programe se afla adunate tot in FPA Iugulescu.
A publicat in timpul vietii in colaborare cu dr. farm. George Dan Mogosanu (Facultatea de Farmacie Craiova) la Editura Medicala Universitara Craiova, 2006, volumul «Din epopeea Serviciului sanitar militar in razboiul pentru independenta Romaniei (cu o privire atenta asupra Serviciului farmaceutic)».
Ulterior mortii sale, prin grija urmasilor sai (George Dan Mogosanu) au fost publicate manuscrisele:
2007- «Regimentul 1 Dorobanti pe Frontul de Rasarit, fapte de arme», Craiova, Ed. Sitech, in colaborare cu Gen. mr. (rez.) Nicolae Bana;
2008- «Pagini din trecutul farmaciei militare romanesti», Craiova, Ed. Sitech;
2009- «Military Pharmacy», articol publicat post mortem in Enciclopedia Armatei Romane (coordonator Amiral Prof. Univ. Dr. Gheorghe Marin), Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei Bucuresti;
2011- «Necroloage», Craiova, Ed. Sitech;
2012- «Fond Personal de Arhiva», Craiova, Ed. Sitech.
A reinfiintat Muzeul National de Istoria Farmaciei, a carui inaugurare festiva, cu participare internationala a avut loc in anul 2000. El insusi, pasionat colectionar de obiecte vechi de interes istorico-farmaceutic fost intotdeauna atasat acestei idei, care in sfarsit se realiza. Devenea un vis implinit.
A infiintat Sectia de documentare, cu sediul la Catedra de Industria Medicamentului si Biotehnologii Farmaceutice, condusa de Prof. Dr. A. Andries, care s-a imbogatit dupa moartea sa cu FPA (Fondul Personal de Arhiva Iugulescu).
In scopuri didactice, dar nu numai, a organizat la Scoala de Ofiteri de la Focsani o sala cu exponate din dotarea unui «Punct medical regimentar», si o alta sala muzeistica, in care se afla expusa «Farmacia de campanie», model 1940, cu tot inventarul care fusese in serviciul in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial si «Farmacia de tren sanitar» din Razboiul pentru Independenta si Primul Razboi Mondial.
La Facultatea de Medicina Militara a instalat, in doua pavilioane diferite cele doua sali ale sale: «Punctul medical regimentar» si «Muzeul de istoria farmaciei militare».
In sensul impartasirii cunostintelor sale, a sustinut Cursul de initiere in istoria stiintei, organizat sub egida Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii, aceasta activitate reprezentand deschiderea domeniului istoriei farmaciei catre actualitate.
Ca farmacist, el a mentinut relatii neintrerupte cu colegii farmacisti romani din tara si din diaspora.
Relatiile epistolare constituie o monumentala culegere de scrisori de valoare istorica, adunata in FPA.
A corespondat cu peste 40 de farmacisti veterani din primul, dar mai ales din al doilea razboi mondial, concentrand pe baza marturiilor lor toata «experienta de campanie a ofiterilor farmacisti romani in cel de al doilea razboi mondial» [3, p. 88].
A folosit informatiile obtinute pe aceasta cale pentru a da autenticitate si exactitate cursurilor de farmacie militara pe care le preda.
Prin corespondenta vasta pe care a purtat-o si legaturile pe care le mentinea permanent cu colegii farmacisti, a devenit un adevarat cronicar al lumii farmaceutice romanesti.
Remarcabila este si corespondenta cu colegii din strainatate, care a facut cunoscuta farmacia romaneasca peste frontiere, trecutul si prezentul ei.
A lasat astfel ca marturie o bogata corespondenta externa adunata in Fondul Personal de Arhiva (FPA).
A scris si poezie, adunata in doua plachete de poezii publicate si a scris antologii de poezie a farmacistilor, incurajand in general pe farmacisti sau pe chimisti sa se exprime in orice forma de creatie, de la literatura la arte vizuale.
Cu orice ocazie, la conferinte, colocvii, congrese, facea cunoscute lumii farmaceutice creatiile artistice ale farmacistilor si imbogatea atmosfera spirituala a manifestarilor stiintifice cu expozitii de arta, desfasurate in foaiere.
Va ramane in istoria farmaciei intiatorul si fondatorul Societatii Romane de Istoria Farmaciei si secretarul ei perpetuu.
A fost unul dintre cei mai prolifici istoriografi ai farmaciei militare romanesti.
Astazi arhivele personale Iugulescu constituie sectiunea B, sectiunea de documentare a Muzeului National de Istoria Farmaciei Bucuresti si se gasesc la Facultatea de Farmacie din Bucuresti la Catedra de Industria Medicamentului si Biotehnologii farmaceutice.
Bibiografie
1. MOGOSANU Dan George : Dr. pharm. Constantin Iugulescu (1924-2006), après une année de sa disparition, Revista Farmacia, 2007, No. 6 November- December 2007 Vol. LV, 6;
2. MOGOSANU Dan George: Constantin Iugulescu (1924-2006), Revista Noesis, XXXII Bucuresti, Editura Academiei Romane, 2007;
3. XXX- In Memoriam Lector univ. colonel dr. farm. Constantin Iugulescu (1924-2006), Craiova, Ed. Sitech, 2007.
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți