Contact: 021-311.48.57

Colectii de Istoria Farmaciei din Romania si Fonduri Personale de Arhiva – Muzeu Virtual

TESTAMENT – Pentru nucleul de conducere şi executiv din SRIF

TESTAMENT

Pentru nucleul de conducere şi executiv din Societatea Română de Istoria Farmaciei

(Se va citi în ședința de comemorare a lui Iugulescu la Societatea Română de Istoria Farmaciei)

 

Stimate colege şi colegi,

Câte lucruri frumoase am făcut împreună !

Am avut mari satisfacții și multe amintiri au rămas în noi, despre noi și despre trecutul tinerei noastre societăți de istoria farmaciei.

Acum ne despărțim. Am strâns mult material inedit. Folosiți-l cât de mult și cât de bine, până când vor apare noi specialiști în istoria farmaciei românești !

Dar, cu toate și cu toți, vă rog să aveți grijă de istoria farmaciei și de societatea noastră, de viaţa ei. Reduceţi cadrul societăţii la un număr mai mic de şedinţe, dar să nu încetaţi a vă strânge şi a vă consulta de câteva ori pe an şi o dată pe an organizaţi o reuniune. Este media. Societatea noastră va trăi când mai intens, când mai redus. Dar oricât de mică va fi pâlpâirea, vegheaţi să nu se stingă. Iar ca recomandare de suflet, să atrageți cât mai mult tineret!

În felul acesta viitorul societăţii va fi asigurat. Din toate societăţile de istoria farmaciei din timpul vieţii mele, nici una nu a sucombat. Periodicele, adică reviste sau cicluri de cărţi, au mai dispărut, dar în ţările occidentale societăţile s-au transformat în academii şi au progresat

Este un vis transformarea societăţii noastre în academie. Pentru aceasta se cere un număr de cel puţin 25-30 de specialişti şi tot atâţi farmacişti (medici, chimişti şi alţi titraţi, în curs de specializare). Sunt necesari 10-15 doctori în istoria farmaciei sau simplu doctori farmacişti.

Nu las, (pentru că nu doresc) nici un fel de schemă de dezvoltare a societăţíi. Eu nu am făcut scheme pentru alţii, ci pentru noi şi pentru mine, care luptăm cot la cot. Eu m-am abţinut totdeauna să dau sarcini. Că cei mai mulţi m-au înţeles şi m-au ajutat este un mare adevăr. Acum vă mulţumesc tuturor cu căldură şi recunoştinţă.

Dar, mai este ceva: am lăsat tradiţii – relaţii între farmaciştii români, relaţii internaţionale, o mulţime de prieteni de toate profesiile. Am lăsat nişte obiceiuri: de a nu lucra de unul singur, de a nu insulta, ci (de) a atrage, de a nu respinge, ci (de) a ajuta pe toţi (cei) care doresc să facă ceva, o lucrare, o manifestare de istoria farmaciei, locală sau naţională!

Chiar dacă se vor ivi sincope, tradiţiile vor renaşte. Şi eu am reluat tradiţii de la marii noştri înaintaşi: dr. N. I. Angelescu, C. D. Parepa, D. M. Ionescu, Dimitrie Nicolau, Al. Ionescu-Matiu, Ştefan Dragomir. Dacă vreţi să reuşiţi cu efort mic, profitaţi de metodele mele scrise şi nescrise. Este păcat să reluaţi o experienţă de la început!

Ca să ajung aici eu am citit (răsfoit) toată presa farmaceutică la Biblioteca Academiei. Este o mare sursă de inspiraţie şi un îndreptar pentru activitatea personală şi a societăţii. Este singurul mare îndreptar. Creaţi personalităţi dintre Dumnevoastră! Este uşor. Doresc un viitor de aur Societăţii Române de Istoria Farmaciei, iar Dumneavoastră mult succes!

 

Din neființă,

                     Dr. farm. C. Iugulescu

                     Secretar perpetuu