- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți
Fârşirotu – București
ZISI FARSIROTU
n. 1914 Perivoli (Grecia)
d. 2009 Montréal (Canada)
Este numit parintele Colectiei de Istoria Farmaciei din Bucuresti
Conf. Dr. Farm. ZISI St. FARSIROTU
Se numara printre creatorii de colectii muzeale de istoria farmaciei din Romania.
A cules exponate si a format Colectia de Istoria Farmaciei din Bucuresti in 1962.
Colectia cuprinde documente si carti vechi de farmacie, aparatura de oficina si mobilier farmaceutic de epoca.
«Am strans-o cu perseverenta, as putea spune, de fier, timp de peste 20 de ani», va declara in arhivele sale, neputand sa-si ascunda visul de a vedea reinviat muzeul de istoria farmaciei initiat de Prof. I. Vintilescu in 1936 si realizat de Aurel Scurtu. Muzeul a fost distrus aproape in intregime de bombardamentele din 1944 care au incendiat cladirea Universitatii din Bucuresti, care adapostea si Facultatea de Farmacie.
Colectia a fost si este imbogatita mereu cu donatii facute de farmacisti, de profesori de la facultatea de farmacie si de alte persoane sau personalitati atasate trecutului farmaciei romanesti.
In anul 2000 muzeul s-a reiifiintat sub numele de Muzeul National de Istoria Farmaciei.
Sectiunea A, Colectia de Istoria Farmaciei poarta numele creatorului ei: Conf. Dr. Farm. ZISI ST. FARSIROTU.
In anul 2004 a primit Diploma de Membru de Onoare a Societatii Romane de Istoria Farmaciei.
Numarat printre creatorii de muzee si colectii muzeale de istoria farmaciei in Romania, Conf. Dr. Farm. Zisi Farsirotu s-a nascut in 07 ian. 1914, in Grecia la Perivoli.
A decedat in Canada, la Montréal, in primavara anului 2009, in ziua de 30 mai. In conditiile Primului Razboi Mondial, nasterea sa a fost inregistrata oficial abia dupa doi ani, astfel incat, in alte documente putem intalni anul 1916 ca an al nasterii sale.
A urmat cursurile Facultatii de Farmacie din Bucuresti si a absolvit in anul 1940.
In anul 1968 a devenit doctor in stiinte farmaceutice.
In anul 1979 s-a retras din activitatea de profesor universitar, dar si-a continuat munca de farmacoistoric.
Activitatea profesionala
Si-a inceput activitatea ca farmacist practician, a continuat prin a lucra in administratie, in domeniul cercetararii stiintifice si in invatamantul superior universitar.
A lucrat in farmacii publice, cat si in farmacii de spital. A lucrat in mediul rural, cat si in mediul urban.
De-a lungul anilor, a acumulat experienta in domeniul conducerii unitatii farmaceutice, ca nucleu al activitatii de asistenta cu medicamente, apoi, in conducerea si administrarea farmaciilor pe regiune si pe tara.
Acest lucru l-a indreptatit sa infiinteze Catedra de Organizare Farmaceutica la Facultatea de Farmacie, numita azi Catedra de Management si Marketing Farmaceutic, unde atunci ca si astazi, este predata ca disciplina facultativa Istoria Farmaciei.
A fost primul doctor farmacist in Organizare.
A scris si a tinut primul curs de Organizare la Facultatea de Farmacie din Bucuresti.
Legea Nationalizarii, data in anul 1948 la intreprinderile industriale mari, dar mai ales extinderea ei pana in 1950 la farmacii si intreprinderile chimice, l-a gasit in conducerea aparatului de stat.
La momentul respectiv credea, de fapt, ca multi alti intelectuali, in paradigma utopica a echitatii sociale.
Activitatea stiintifica
In cele 192 lucrari stiintifice cu caracter teoretic si aplicativ a cuprins diverse domenii ale cercetarii farmaceutice: tehnica farmaceutica si calitatea medicamentului, organizare farmaceutica, istoria farmaciei, etc.
A publicat lucrari in tara si in strainatate.
Contributia sa la reorganizarea farmaciilor in noua formula a fost substantiala.
A participat la actiunea numita Tipizatea medicamentelor.
Numarul pe atunci foarte mare de specialitati din tara si din import, s-a redus la 407 formule eficiente.
A scris primul curs de Organizare Farmaceutica, publicat in 1968 la Editura Didactica si Pedagogica. Acest curs a fost folosit de toate facultatile de farmacie din tara si a constituit baza cursurilor de management care se preda acum la Facultatea de Farmacie. Cursul, impreuna cu manualul Organizarea si Conducerea Farmaceutica, publicat la Editura Medicala in 1982, a fost multa vreme cartea de capatai farmacistilor diriginti din reteaua farmaceutica.
A conceput si primul caiet de lucrari practice de organizare, litografiat la Institutul de Medicina si Farmacie din Bucuresti in 1976.
A lasat, in arhivele, sale un manuscris de 11 pagini cu detalii privind modul in care au fost colectionate aparatura farmaceutica, mobilierul de epoca sau documentele, care constituie astazi colectia ZISI Farsirotu.
Din manuscris, mai aflam ca farm. Farsirotu, la acea vreme in functia de Director al Directiei Farmaciilor si Medicamentului, cu autoritatea pe care o avea, a venit in intampinarea initiativei Prof. Dr. Valeriu Bologa de la Cluj, de a aduna obiecte de interes istoric din farmaciile nationalizate din Ardeal.
Astfel au aparut colectiile de istoria farmaciei la Muzeul Brukenthal din Sibiu si Cluj.
La Cluj erau expuse in localul primei farmacii (1573). In aceasta din urma a fost inclusa si colectia de la Institutul de Medicina si Farmacie din Cluj.
Ulterior, cand vremurile au fost mai permisive pentru cultura, s-au infiintat alte colectii, la Craiova, de catre farm. N. Zahacinschi (1963) si la Iasi, de catre Prof. Dr. Martian Cotrau.
In 1960, se iveste oportunitatea infiintarii unei colectii la Bucuresti in localul nou al ICSMCF, unde farm. Farsirotu era sef de laborator. La apelul facut catre oficiile farmaceutice din tara, oficiile Deva, Ploiesti si Suceava au trimis aparatura veche, documente si carti de interes pentru istoria farmaciei. Mobilierul de epoca, aflat in colectie, care dateaza din sec. XIX, provine de la o farmacie din Targoviste.
La inceput colectia infiripata a fost expusa in laboratorul de la ICSMCF, iar ulterior a urmat drumul diverselor locatii in care s-a mutat facultatea de farmacie.
Astazi ea este gazduita tot de Facultatea de Farmacie, respectiv de Catedra de Management si Marketing, este parte a Muzeului National de Istorie Farmaciei din Bucuresti si constituie sectiunea A, sectiunea B fiind sectiunea de documentare.
Bibliografie
- CARATA A., EMILIA STANCU si colaboratori – Creatori de muzee si colectii muzeale de Istoria Farmaciei in Romania si relatii internationale Bucuresti 2009;
- IUGULESCU C. – Un Muzeu in suferinta – Galenus, nr. 3, oct.2006.
- Home
- Colecții
- Personalități
- Domenii
- File de Istorie
- Link-uri farmaceutice
- Noutăți